Saltatu eta joan eduki nagusira

Sukaldatzeak gizaki bilakatu gintuen

Duela 1,8 milioi urte, gizakiaren garuna tamainaz handitu egin zen, eta arrazoietako bat janaria sukaldatzen hastea izan liteke. Homo erectus-aren garun tamainaren bikoizketa 600.000 urteetan zehar eman zen.

Sukaldatzeak beharrezkoa dugun nutrizioa eskuratu zigun garuna garatu ahal izateko. Elikagaiei sua ematean mastekatze eta digestio prozesua laburtzen da; hau da, sukaldatutako elikagaien %100 metabolizatzen dugu. Denbora gutxiago behar dugu elikagaiak bilatzeko eta digeritzeko; honela, gehiago eskaini diezaiokegu artea garatzeari, pentsatzeari, ehizako tresnak garatzeari… Azken finean, garen bezalakoak egiten gaituzten ezaugarriak garatzeari.

Elikagai gordinen nutrienteen %30-40 soilik aprobetxatzen du gure gorputzak. Herculano-Houzel eta Karina Fonseca-Azevedo-ren arabera (Rio de Janeiroko Unibertsitateko ikerlariak) “gorputz-masaren eta kalorien artean harreman zuzena dago; hau da, zenbat eta handiagoak izan gehiago jan behar dugu”. Gorilek jaten duten kaloria kopurua ez da nahikoa beren gorputz handia eta garun garatu bat elikatzeko; horregatik, haien garunak ez du eboluzionatzeko aukera izan. Gizakientzat, ordea, energia asko behar duen garun garatu bat edukitzea ez da arazo bat izan.

http://i2.esmas.com/editorial-televisa/2011/08/24/264075/cocina-alimentos-homo-erectus-588x257.jpg

Iruzkinak

  1. Interesantea!!! Sukaldari bikainak ditugu guk euskal herrian, eta nutriente horiek ere ongi eskuratuko ditugu garuna ondo garatzeko.

    ErantzunEzabatu

Argitaratu iruzkina

Beheko karratuan Iruzkina idatzi ondoren, identitate laukitxoan (Izena/URLa) aukeratu eta zure izena jarri. URL hutsik utzi eta (ARGITARATU).

Blog honetako argitalpen ezagunak

KEZKAMUXELAK

GURE PANPINTXO MAITAGARRIAK.

BERRITSU IRRATIA 4. emanaldia

Ugaitz, Eneko, Markel, Aiora, Asier, Peru C., Irati, Denis, Eñaut, Amaia eta Peru Sarasola izan dira 4. irratsaioa prestatu dutenak. Gure artera Miguel Angel Irazabalbeitia gure eskola egin zuen arkitektoa gonbidatu dugu. Elkarrizketaz gain beste hainbat txoko gustagarri ere izan ditugu: Eskolako zipriztinak, diskoen eskaintza, English corner, txisteak eta lehiaketa. Oso polita atera zaigu eta disfrutatu gure Berritsu irratiarekin!!!

BA AL DAKIZU NOLA DEITZEN DIREN?

AURREKO ARRATSALDEAN HONAKO FRUITU HAUEK BILDU GENITUEN; GAZTAINAK ETA INTXAURRAK. JAKINGO AL ZENUKE ESATEN NOLA IZENA DUTEN FRUITU HAUEN KANPOKO AZALEK?   HURRENGO ASTEAN ERANTZUNAK EMANGO DIZKIZUGU.   KAIXO LAGUNOK: AURREKO ASTEAN AGINDU BEZALA, HEMENTXE GAUDE ERANTZUNAK EMATEKO PREST! GAZTAINARENA MORKOTSA DA ETA INTXAURRARENA ZOKOTENA. GOZATU UDAZKENEAN FRUITU GOXO HAUEKIN!